Lezing, inleiding en workshop over Mahler 9 en Das Klagende Lied dinsdag 5 juni 2018 20.00 uur

Mahler Lezing, inleiding en workshop over Mahler 9 en Das Klagende Lied dinsdag 5 juni 2018 20.00 uur
De Negende Symfonie van Gustav Mahler is een symfonie in vier delen voor groot orkest, gecomponeerd in 1909 en 1910, grotendeels in Mahlers zomerhuisje in Toblach in Zuid-Tirol. De componist heeft de eerste uitvoering niet meer meegemaakt, maar heeft nog wel enkele delen gereviseerd. De première vond plaats op 26 juni 1912 in de Wiener Musikverein door de Wiener Philharmoniker onder leiding van Bruno Walter . Nederlandse première: 2 mei 1918 Amsterdam, met het Concertgebouworkest o.l.v. Willem Mengelberg..

Het werk wordt door sommige commentatoren gezien als de voleinding van de romantiek: zowel vorm als instrumentatie worden tot een uiterste verkend, hoewel zij, zoals in het gehele oeuvre van Mahler, wat betreft structuur altijd trouw blijven aan de klassieke symfonische vorm. Duidelijk waarneembaar is het toegenomen gebruik van contrapunt. Intussen behoort dit werk met zijn kolossale structuren, zijn drastische stemmingscontrasten en zijn diepe plechtigheid tot de moeilijkst in al zijn aspecten te realiseren composities. Alleen de grootste dirigenten en de beste orkesten zijn daartoe in staat. Vanaf 7 juni 2018 zal eredirigent Bernard Haitink deze symfonie alle eer aandoen en deze dirigeren met het Koninklijk Concertgebouw Orkest.

handschrift Andante commode van de 9e symfonie van Gustav Mahler.

Gustav Mahler (1860-1911) was een Oostenrijkse componist die vooral muziek in grote bezettingen schreef: meestal gebruikte hij een uitgebreid, groot orkest en vaak ook nog een koor. Voor veel stukken zette hij ook nog zangsolisten in, en in zijn compositie DAS KLAGENDE LIED zelfs ook nog een fernorchester, een klein orkest van blaas- en slagwerkinstrumenten dat àchter het toneel meespeelt. Hiermee bereikt hij een effect van echo of muziek in de verte.

Toen Mahler 20 jaar was schreef hij DAS KLAGENDE LIED, een cantate (dat is een gezongen verhaal) gebaseerd op het sprookje wat jullie zojuist hebben gelezen.

Hij heeft het verhaal iets aangepast en eigen teksten geschreven. Die worden in het Duits gezongen door het koor en maar liefst zes solisten.

Mahler maakte een nieuw verhaal van het sprookje. Dat Das klagende Lied binnen Mahlers oeuvre het dichtst in de buurt van de opera komt, is duidelijk. Niet alleen is het gegeven doortrokken van dramatiek, maar ook de uitwerking ervan in een tekst die regelmatig het karakter van een theatraal bijzonder effectieve dialoog krijgt.

De verbinding tussen symfonie nummer 9 en Das Klagende Lied is zeker thematisch aanwezig.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Translate »